Droomtherapie
Dromen die niet begrepen worden, zijn als brieven die je ongeopend laat. In een sessie help ik je om de verborgen boodschappen uit je dromen helder in beeld te krijgen, zodat je weet welke thema’s en motieven nu voor jou van spelen. En: of je misschien iets belangrijks overslaat waardoor je leven onvolledig blijft.
Dromen als sprookjes of heldenverhalen
De betekenis van dromen uitleggen gebeurt in alle grote culturen. Ik gebruik een Jungiaanse manier van dromen interpreteren, waarbij vrijwel altijd aan schaduw-werk wordt gedaan: de droom vertelt je iets over kanten of thema’s in jezelf, die voor je bewustzijn (nog) verborgen zijn . De meeste dromen hebben naast een persoonlijke, ook een collectieve betekenis: ze lijken bijvoorbeeld op sprookjes, mythen of heldenverhalen, en verbeelden daarmee de zoektocht van een volk of een cultuur. Typische droommotieven zijn bijvoorbeeld: vertrek van huis en haard, reizen, afdalen in kelders, wegvluchten, vliegen, zwemmen. Interessant is ook altijd het bereiken van een nieuwe plek, en de beweging (bv. omhoog of omlaag) waarmee we die plek bereiken.
Relatieproblemen en onze natuurlijke kracht
Verder kunnen dromen ons iets meedelen over mannelijke en vrouwelijke aspecten, door Jung ook wel archetypen genoemd, en ons zo iets vertellen over relatieproblemen. Het verhaal rondom de droom en de figuren die we in onze dromen tegenkomen, kunnen bepalend zijn voor de vraag, welke aspecten van onszelf om meer aandacht vragen. Vaak zijn dromen krachtiger naarmate we ons in ons dagelijks leven sterker afsluiten van onze natuurlijke instincten en krachten. Als we te star vasthouden aan één bepaalde kwaliteit of bezigheid, kan het zijn dat andere talenten of mogelijkheden langs de weg van de droom aan onze deur kloppen en om aandacht vragen.
Dromen en regressie- of reïncarnatietherapie
Ligt er een verband tussen dromen en regressietherapie? Jazeker! Bij beide wordt gebruik gemaakt van de kracht van ons onbewuste. Freud gebruikte hiervoor het beeld van ruiter en paard: de ruiter verbeeldt ons bewustzijn, en het paard ons onderbewustzijn. Als we in balans zijn, willen ruiter en paard hetzelfde. Maar heel vaak ‘voelt’ het paard dat het een andere kant op moet dan de ruiter. Soms wil het paard zelfs allerlei capriolen uithalen. De ruiter heeft dan een probleem. Dromen kunnen een krachtig signaal geven over de richting waarin moet worden gezocht, om beide weer in balans te krijgen.
Droomcoaching
Droomsessies of motieven uit de droom kunnen dan ook als ingang worden gebruikt voor een (korte of langere) regressie. Ik ben er voorstander van om dromen schriftelijk vast te leggen, maar gebruik voor de sessie de vorm van het coachingsgesprek. In een reeks sessies, waar per sessie telkens minimaal twee dromen worden geanalyseerd, wordt het best duidelijk, welke kant van ons leven meer om aandacht vraagt, en hoe we ons leven daarop beter kunnen aansluiten.