Opstellingen: familie, organisatie en groep

Trouw aan de groep

Trouw aan de groep (familie, bedrijf, vrienden, clubs enz.) heeft een sterker effect op ons dan we soms weten. En traumatiserende verwarring in zo’n groep, helemaal. Ook als die verwarring van heel lang geleden is. We denken dan vaak, dat die gebeurtenis is afgesloten. Maar op het vlak van je ziel is dat meestal niet zo. De oorspronkelijke gebeurtenis – in families vaak een geheim – leidt tot verwarring, ook bij volgende generaties. En die komt soms na vele jaren pas naar buiten. Als een luchtbel die je onder het tapijt duwt, die op een heel andere plek in het tapijt weer ‘opbolt’.

Zielsverwarring

Zielsverwarring in een groep  – familie, bedrijf, club – komt dan meestal naar buiten via iemand die de verwarring gaat dragen. Bijvoorbeeld, door hallucinaties, waanvoorstellingen, psychosen. Ook bindings- en hechtingstrauma’s kunnen soms een gevolg zijn van verwarring op zielsniveau, die generaties eerder zijn ontstaan. Deze kunnen zich soms uiten in borderline, meervoudige persoonlijkheidsstoornis, aandachtstekortstoornis (ADHD) en/of autisme.

Via een opstelling van de héle groep om je heen – ook wel het ‘systeem’ genoemd – maak ik de oorspronkelijke dynamiek zichtbaar, die tot het trauma heeft geleid. Bijvoorbeeld die van je familie. Om die vervolgens te kunnen loslaten.  En soms, om met het nu duidelijke thema, een regressie te doen.

Balans in geven en nemen

Door opstellingen volgen we het spoor terug. Via poppetjes of plaatsankers in de ruimte, stellen we het ‘systeem’ op waar het voor jou om gaat. Hierbij proberen we het oorspronkelijke goede evenwicht weer te herstellen. Daarbij letten we in het bijzonder op:

Opstellingen kunnen dus een voorfase zijn van een regressie. Met poppetjes of plaatsankers gaan we na, waar de belangrijkste zielsverwarring zit in jouw systeem. En gaan we met dat deel van jouw ziel in regressie, om de precieze oorzaak en het precieze begin door te werken én los te laten. Door de diepe opluchting daarna, kan je beter je eigen plaats innemen in jouw systeem, je grotere geheel.